CFY Programmering för Hösten 2020

By augusti 12, 2020Nyheter

Programmeringen på CrossFit Ystad kommer att anpassas utifrån hur CrossFit och CrossFit Games bestämmer kring Open 2021, den som ligger planerad i Oktober 2020 men ger dig möjligheten att kvala till CrossFit Games 2021.

Detta gäller både WOD och Fitness programmen. WOD programmet kommer fortlöpa med samma fokus som alltid, medans vårt nya Fitness program kommer att introducera er till kortare pass med uppvärmning och lite högre tempo med enklare övningar. Båda programmen har Open säsongen i sikte och kommer anpassas utifrån hur det blir kring Open.

Vad har vi gjort så här långt i år?

Vi har gjort massor av anpassningar för att tillgodose allas önskan om att träna den senaste tiden; vi har haft en flytt att både se fram emot och anpassa oss för, vi har haft sommarens justerade schema med diverse olika pass att tillgodose och båda tillfällena har genererat fulltryck på bokningssystemet vilket vi tycker är hemskt skoj att se. Ovanpå detta har vi haft Covid-19 som begränsat oss och deltagarna på olika sätt. Framöver kommer vi såklart fortsatt ha detta i åtanke och tänka på allas säkerhet. Samtidigt behöver vi fortsatt er hjälp med att tvätta era händer innan och efter passen, ALLTID tvätta av utrustningen och viktigast av allt; stanna hemma om ni inte känner er krya. För allas trevnad och säkerhet.
Tack för att ni haft överseende med allt detta och all hjälp vi fått!

Vintern och tidig vår var full av styrka och tunga lyft, våren och sommaren har haft fullt fokus på kondition och mjölksyreträning i diverse complex, barbell cycling och set som ha genomförts unbroken.
Eftersom vi inte vet ifall Open 2021 blir av i Oktober 2020 eller Februari 2021 (rykte online via diverse nyhetssidor och bloggare) så kommer vi förlänga konditions- och mjölksyreträningen samt lägga till bålfokus till Oktober för att ge er medlemmar våra bästa möjliga förberedelser inför Oktober Open 2021 som vi kan ge er. Blir det så att Open flyttas till Februari 2021 så kommer vi gå in i en styrkeperiod i Oktober för att bygga upp grundstyrkan för att sen efter jul påbörja formtoppen till Februari/Mars Open 2021 genom att ha fullt fokus på kondition då. Anledningen till uppdelningen är för att styrkan hänger kvar längre än vad färskvaran; kondition gör. På så sätt kommer vi ha vår styrka på topp och konditionen i trim för att kunna prestera så bra som möjligt i Open 2021. Det går heller inte att ha fokus på båda samtidigt, det blir föör bra, föör mycket belastning och inte optimal träning.

ÄR DET SÅ ATT DU INTE TÄVLAR I OPEN? BRYR DIG INTE OM OPEN? ELLER TÄNKER ATT DU BEHÖVER INTE DETTA UPPLÄGG ALLS?

Då är det så enkelt och bra att, även du behöver variera träningen med olika fokus över året. Att enbart träna på samma sak varje dag, dag in och dag ut kommer göra att du blir van vid belastningen och inte förbättrar dina resultat över tid. Resultat kan vara allt ifrån att bli starkare, snabbare, komma bättre i form kroppsligt eller så bara tappar du intresset i att göra samma sak med samma fokus alltid.
Trotts att du som inte tävlar, behöver toppa formen till diverse olika event, så är bytet av fokus väldigt viktigt för din träning och dess framgång.
Vem vet, kanske blir du inspirerad av att prova på Open 2021 när du märker att resultaten trillar in och du faktiskt klarar av fler  och fler nya övningar eller belastningar och känner för att kunna jämföra sig mot flera hundratusental andra passionerade CrossFitare världen över 😉

Mer detaljer kring programmet

Framöver kommer vi att ha fokus kondition, mjölksyreträning samt bålstyrka till Oktober. Från Oktober OM Open drar igång då kommer vi att genomföra 5 veckor Open med underhållsträning, återhämtning samt förberedande pass inför de 5 WODar Dave Castro bjuder på (blir han ansvarig i år igen?). Efter Open kör vi några veckor med tema: ”roligt” för att återhämta gänget som tävlat, för att sen ta nya tag. Mer info om det då.
Blir Open inte av i Oktober så kommer vi att köra ca 10 veckor med relativt tung styrka på flera olika övningar. Under julen kommer vi ha en liten recovery period/deload period med alternativt schema som vanligt. Från Januari kommer vi att sänka vikterna rejält och köra på med högt tempo och bygga upp rejält med kondition fram tills Open börjar i slutet av Februari.

Har ni frågor får ni jättegärna ta dem med Oscar, Jonas eller Johan.

Det finns massor av gamla artiklar under Nyheter som Oscar har skrivit som ni kan läsa gällande; Vad är CrossFit Open? eller Hur har vi tänkt kring programmeringen innan?

Glöm inte, viktigast av allt, inget program är bättre än det fokus och det engagemang som DU ger det. Världens bästa program ger inget resultat om du inte ger det en möjlighet att förbättra dig. Vårt program ger dig en möjlighet att bli bättre om du litar på processen över tid och ger allt du verkligen orkar och kan så ofta du kan. Glöm inte att återhämtning är minst lika viktigt efter ett stentufft pass. Lyssna på kroppen eller prata med en coach om du behöver råd.

Vi tror på er, därför brinner vi för detta och CrossFit!

Kämpa på och lycka till!
/CrossFit Ystad