CFY’s Träningsprogram inför Open 2020 säsong

By juni 30, 2019Nyheter

Upplägg inför Open 2020 säsongen

Har fått en del frågor den senaste tiden kring CFY’s program, dess upplägg, tankar och framtid.
Kanonskoj att folk funderar och tänker kring detta. CrossFit i sig är väldigt varierande, Men Inte random. Ibland är det ”random” i form av antal reps man väljer, men dom är alltid i paritet till vad det är för övning som är vald. Aldrig har man behövt göra 100 Marklyft och 5 Double-Unders, med all säkerhet (OM vi nu genomfört WODen) har det varit tvärt om.

Läs mer av det gamla 🙂

Först och främst vill jag bara påminna att där finns väldigt MYCKET text skrivit av mig för en längre tid sen under Nyheter på vår hemsida. Är ni väldigt nyfikna kring vad vi håller på med bakom kulisserna är det ett kanonbra ställa att börja läsa på. Glöm inte en full kaffemugg, för där är mycket text 🙂

Vad vi gjort..

Sen den fantastiskt väl genomförda CrossFit Open 2019 Februari/Mars har vi gått ifrån först en väldigt tung tidig vinter där vi lyfte väldigt få reps med väldigt höga procent på stängerna. Vi körde en del tunga gymnastik moment för att bygga styrka. Precis innan Open gick vi över och körde massor av kondition då det är mer av en färskvara än max styrka.
Under Open höll vi mest igång mellan de tuffa Open WODarna så att man kunde försöka hålla sin form så gått det gick med tuff belastning från Dave Castros grymma Open WODar.
Direkt efter gick vi in i en återhämtningsperiod där vi körde en del Team WODar och annat lite roligt.
Sen dess har vi fokuserat på att köra många reps av olika slag i diverse complex med skivstång för att inte belasta max vikter men hellre fokusera på tekniker av diverse positioner för att förbättra overall tekniker i våra fulla lyft. Samtidigt som vi haft en hel del tuffare WODar med tekniska inslag eller mycket kondition inför sommaren och alla dess tävlingar eller sommarformen.

Kommande upplägg

Framöver kommer vi gå tillbaka till Open Prep Mode inför nya Open/Games upplägget 2020 med Open i Oktober istället för i Februari/Mars. Det betyder att sommaren kommer innebära lite färre repitioner i våra styrkedelar fast med högre procent belastning. Complexen kommer delvis också att fasas ut över en tid men såklart blandas in ibland. Variation är ju nyckelordet för CrossFit och dess programmering 🙂 Man ska ”chocka” kroppen ibland.
Precis innan Open, sista 6 veckorna, kommer vi släppa de tunga stängerna och fokusera allt på kondition igen för att toppa både styrke- och konditionsformen till Open 2020 säsongen.

Är detta upplägg för mig?

De som fokuserar på att tävla har ett bra upplägg (enligt mig) framför sig som kommer att förbereda dem väl för kommande säsong och 5 veckor av Open. De som INTE fokuserar på att tävla utan tränar för att CrossFit är roligt och vill komma i form får ett varierande program framför sig så att man inte alltid lyfter tungt eller bara tränar kondition. Alla får med andra ord ett varierat program som förbereder sig för antingen vardagen eller för tävlingar.

Viktig take-away för att bli bättre

Viktig take-away är att lita på processen. Det tar tid! Man blir inte Rich Froning, Annie Thorisdottir, Matt Fraser eller Tia Clair Toomey (Flerfaldiga världsmästare inom CrossFit) över en sommar, eller på ett år, eller på 2 år utan det är en resa som tar tid och MÅSTE få lov att ta tid. Volym träning är inte alltid svaret på ens frågor utan VILA är väldigt viktigt i ens utveckling också, både sömn och vilodagar där man bara stannar hemma och läser en bok eller går längs stranden. Kroppen behöver även dessa dagar för att få lov att återhämta sig.

En tanke som slog mig i skrivande stund är; Skulle det vara intressant att anordna en stycken föreläsning på 1-2h OM CrossFit, träningsupplägg, hur programmeringstankarna går och hur man ska ”attackera” en WOD utifrån hur den är skriven?
Kommentera gärna på Facebook om det hade varit intressant.

Har du/ni ytterligare tankar eller frågor kring detta? Tveka inte o haffa mig i boxen när ni ser mig. Förklarar mer än gärna eller delar med mig av mer info. (Försökte hålla denna text kort för att många av mina andra texter varit långa 🙂 )

Väl mött
/Oscar