Histora – The Open & The Games

By januari 8, 2017Nyheter

Histora – The Games & The Open

History-of-CrossFit-games

CrossFit Games började 2006 på The Ranch i Aromas, Kalifornien där Dave Castro (Director of The Games) äger en gård. Det var där och då The Games (dagens The Open) började. Det började så småskaligt eftersom CrossFit inte var speciellt stort och alla som ville fick anmäla sig och tävla.

2010 blev CrossFit Games för stort, Reebok gick även in som huvudsponsor och tävlingen flyttades till Carson, Kalifornien och Stub Hub Center. Man fick nu kvala till The Games genom att ta sig igenom kvalrundan Sectionals som man hade använt sig av de senaste åren för att lättare få fram de bästa representanterna/atleterna för The Games.

2011 började man med Regionals och det var av logistiska anledningar, på grund av antal deltagare och mängden regioner som nu var aktiva.

Samma år introducerade man The Open eftersom trycket på att få lov att vara med och tävla hade ökat dramatiskt och nästan 30 000 tog sig igenom de 5 veckorna som The Open sträcker sig över.

Sex år senare är det flera hundra tusen deltagare i The Open, som sållar ut de 40 bästa herrarna och damerna som tar sig till respektive Regionals baserat på där man bor och tränar.

Alla affiliates (Box / CrossFit Gym) har också möjligheten att tävla i lagklassen där man samlar de 4 bästa herr- och damresultaten varje vecka och samlar poäng för att ranka mot andra affiliates i samma region, där top 30 affiliates kvalar till respektive Regionals.

Väl på regionals tävlar herrar och damer individuellt och lagen för sig under 3 dagar (fredag till söndag) för att se vem som får regionens platser att åka och tävla i Reebok CrossFit The Games (VM). Olika regioner har olika många platser beroende på hur många som tävlar och bor i var region.

Reebok CrossFit The Games kommer detta året att vara i Madison, Wisconsin för första gången. The Games håller på i flera dagar med olika vågor av tävlande grupper. Masters och Teens börjar veckan med att tävla för sig. Beroende på vilket humör Dave Castro och hans crew som planerar tävlingen och alla WODar är på, har The Games börjat på olika dagar och haft olika många event per dag. Olika event kan vara olika mycket värda i poäng beroende på vad de testar och hur omfattande de är. Historiskt har det varit allt ifrån stillastående längdhopp, till triathlon (simning, cykling och löpning), Murph, Grace, Isabell, max Clean & Jerk, US Marine hinderbana eller något annat intressant som tävlingsledningen känner för att testa the fittest contestants alive. Sen flytten till Stub Hub Center har The Games alltid avslutats med 3 back to back WODar inne på tennisbanan för de individuella tävlandena. Detta för att öka spänningen kring spurten i poängligan.

Världens bästa CrossFit atlet är den fyrfaldiga vinnaren, Rich Froning, från CrossFit Mayhem, Cookville, Tenesee i USA. Andra kända namn att leta efter på the Leaderboard kan vara; Mathew Fraser, Dan Baily, Jason Kahlipa, Ben Smith, Noah Olsen, Chris Spealer (mannen som kvalificerat till flest CrossFit Games i historien), Scott Panchik, Brent Fikowski och många andra. Damernas stjärna är en isländsk stjärna; Annie Thorisdottir, som vann The Games två år i rad och har varit med flertal gånger. Andra damer att ha ögonen på är Camille LeBlanc Bazinett, Katrin Davidsdottir, Tia-Clair Toormey, Sara Sigmundsdottir, Sam Briggs, Brook Wells, Kara Webb och många fler!

För de som  verkligen vill följa tävlingen finns det veckoavsnitt kring både The Open, före/under/efter Regionals och Live sändning.

Leave a Reply