Vad är CrossFit?

CrossFit har från början varit en träningsform som bygger upp en bred, generell och inkluderande fitness för att förbereda atleterna/ deltagarna för vilken fysisk ovisshet som helst. Det vill säga, CrossFit är till för att alla ska klara av vad som än kastas mot dem i vardagen t.ex. lyfta tunga lådor, jogga och springa, kasta, dra och släpa men även så enkla saker som att sätta sig ner och ställa sig upp igen.

CrossFit är ett träningssätt som inte är som vanligt. Struktur och rutin är vår fiende, här blandas det och ges det på varje pass, inget pass ser ut som det förra!

Så var det i början i alla fall, vi kommer ha strukturerade strykeprogram och WOD’s som vi följer för att maximera vår träning. Det viktigaste är att vi jobbar på våra svagheter, är vi orörliga försöker vi stretcha lite extra, har vi svårt för de olympiska lyften kan vi gå på skillpassen och tränar man bara för att behålla eller förbättra hälsan så räcker det daglig upplägget mer än tillräckligt.

CrossFit träningsområden:

Endurance – Konditions uthållighet
Stamina – Styrkeuthållighet
Strength – Styrka
Flexibility – Rörlighet
Power – Kraft
Speed – Hastighet
Coordination – Koordination
Agility – Smidighet
Balance – Balans
Accuracy – Precision

Constantly varied, high-intensity, functional movements

CrossFit Community

Inom CrossFit är community (familjen) en stor del, oavsett bakgrund, hudfärg, religion och kön så är alla välkomna och vi stöttar varandra tills sista person är klar. I boxen vill vi ha en familjär känsla där ingen är utanför och alla känner sig välkomna. Den familjära atmosfären inom CrossFit och våra boxar är något väldigt unikt inom träningsvärlden, på väldigt få gym hittar man en så tight och genuin gemenskap. Denna gemenskapen bildas på boxen när vi hjälper varandra igenom de tuffa träningspassen, snacket innan och efter träningen, eftersom alla gör i princip samma workout, men även på tävlingar.

WOD

Inom CrossFit kan man se WOD’s som är Benchmarks eller Heros. Benchmark WOD’s (ofta kallade Girls) är namngivna efter tjejer/ kvinnor, här finns ingen större anledninge mer än att Coach Greg Glassman (grundaren av CrossFit) tyckte det passade bra. Hero WOD’s är döpta efter fallna soldater som hade ett brinnande intresse för CrossFit och deras favorit övningar, repetitioner och tid för workouten är inkluderad, kända sådana är Murph, DT och Randy.

Vad är RX?

”I just RX’ed that WOD”. RX kommer egentligen ifrån Apoteksvärlden där det betyder Prescribed, det vill säga föreskriven. Om man RXar en WOD betyder det att man gjorde den som den stod på tavlan. Grace är en Girl och består av 30 Clean and Jerks (Frivändning med stöt) på tid, RX vikten är 60kg. Om man inte klarar av att köra en WOD RX får man skala den, det vill säga att antingen gå ner i vikt och/ eller repetitioner. Många har som mål att nå RX-vikten och det är viktigt att lita på coachen som avgör huruvida man är redo för det eller inte. Det är en ”målvikt”, inte en ”kravvikt” för att resultatet ska räknas.